Do českých kuchyní se postupně vrací trend čerstvých bylinek. A to je jen dobře, protože v nich je ukryto nejvíce zdraví prospěšných látek. Sen každé hospodyně je mít čerstvé bylinky po celý rok. Ideálně hned po ruce, ať nemusí odbíhat od vaření. Každé rostlince stačí malý květináč o průměru 12 cm. Někteří sází na truhlíky, kde jich můžou umístit více najednou. Ale určitě všichni řeší problém s místem. V kuchyni potřebujeme tolik věcí, jak vyřešit ještě tohle?

Zavěšené bylinky

Mnoho kuchařů a kuchařinek dává své květináče na parapet. Není to ale úplně ideální volba. Když otevřete okno, obzvlášť v zimě, nebude jim tam dobře. Může vám je také spálit ostré sluníčko. Proto se raději zaměřte na jiné umístění, kde je dostatek světla, ale nepříznivé vlivy eliminujete na minimum.

Pověste je v několika řadách nad sebou na stěnu a proměňte je v nejen užitečnou záležitost, ale v ozdobu, útulnost a pýchu kuchyně. Stačí vám k tomu 3 stejné poličky, které umístíte v dostatečné vzdálenosti pod sebe. Rostlinky zasadíte do elegantních květináčů a je hotovo.

Samozřejmě to ale není tak jednoduché. Napřed si musíte pořádně promyslet, zda koupíte již předpěstované bylinky, nebo sazeničky. Pokud zvolíte první variantu, rozhodně nekupujte v supermarketech. Tyto byliny jsou předpěstovány přímo na okamžitou spotřebu a při pěstování nebudete mít úspěch. Brzy vám odejdou, i když se o ně budete starat se sebevětší starostlivostí a láskou. Vsaďte raději na prověřené zahradnictví.
Bazalka v květináči

Pěstování ze semínek je rozhodně nejlepší varianta. Sice si na úrodu budete muset počkat delší dobu, ale rozhodně to stojí za to.

Bylinkovou zahrádku nemusíte využívat jen do pokrmů, ale také jako domácí lékárnu. Stále oblíbenější bývají i sirupy nebo čaje. Není nic lepšího na kašel, než Tymiánový sirup nebo čaj z Bazalky, která podporuje vykašlávání.