Lidé v dnešní době mají plno volného času a ještě víc možností, jak ho využít. Spousta z nás ho tráví hraním různých her. Je to naprosto přirozené, protože už od malička si rádi hrajeme, což nás přirozeně rozvíjí. Pokud se zaměříme na možnosti, máme v dnešní době dvě, a to počítačové a deskové hry.

Počítačové hry

Tento styl trávení volného času je populární obzvlášť mezi dětmi, ale často je hrají i dospělí. Hry v dnešní době neznamenají jen zábavu, ale mnohé z nich jsou strategické nebo vzdělávací, takže nás kromě zábavy mohou někam posunout nebo nás něco nového naučit. Výhodou online prostoru je, že se můžeme při naší zábavě spojit s lidmi z druhého konce světa a trávit čas společně. Vzhledem k tomu, že většina počítačových her je v angličtině, rozvíjí nás už od dětství i po jazykové stránce. Pohled mnohých starších lidí a rodičů na tento způsob zábavy bývá často negativní, ale je potřeba si uvědomit, že všechno má i svá pozitiva.

počítačové hry

Deskové hry

Na rozdíl od hraní na počítači potřebujete mít spoluhráče obvykle vedle sebe. Je to skvělá možnost, jak zpříjemnit čas při čekání na Nový rok nebo při dlouhé rodinné oslavě. Samozřejmě i zde je několik typů. Existují deskové hry, které jsou na postřeh, může je hrát malé dítě a jejich pravidla pochopí každý. Oproti tomu jiné mohou trvat několik hodin, jejich pravidla jsou komplikovaná a součástí může být vytváření komplikovaných strategií k dosažení cíle.

deskové hry

Cíle

Existují většinou tři varianty cíle hry. První je klasická možnost každý sám proti všem. Bývá většinou v jednodušších nebo historických hrách. V poslední době se čím dál tím častěji objevují souboje dvou nebo více týmů, což přijde vhod, když je spousta účastníků, kteří by se rádi zapojili. V neposlední řadě je třeba zmínit, že některé hry jsou nesoutěžní, a nakonec buď všichni vyhrají, nebo prohrají.