Rubriky
Produkty

Stévie je čistě přírodní sladidlo vhodné i pro diabetiky

Stévie je alternativní druh sladidla, které je vhodné i pro diabetiky. Především je to jedna z možností, jak nahradit zcela nezdravý a nevhodný bílý řepný rafinovaný cukr, který neobsahuje téměř žádné významné živiny, naopak je z organismu odčerpává.

Proč vsadit na Stévii a další přírodní sladidla

Stévie je podobně jako Xylitol zcela přírodního původu a nejedná se o syntetický chemický „koktejl“. Do této syntetické kategorie patří například Sacharin, Cyklamát sodný nebo Aspartam či Acesulfam a ty, na rozdíl od přírodních sladidel, mohou vykazovat mnoho nežádoucích účinků.

rostlina stevie

Xylitol může svým názvem tak trochu laboratorní syntetizací zavánět, jedná se ovšem o březový cukr získávaný z březové mízy a nemá s laboratorní výrobou nic společného. Stévie rovněž, je to rostlina rostoucí v tropických oblastech Jižní Ameriky, největší podíl jejího výskytu tvoří amazonské pralesy Bolívie, Brazílie a Paraguaye.

pistáciová zmrzlina

Rostlina si potrpí na vysokou vzdušnou vlhkost a vyšší teploty, proto se u nás pěstuje jen obtížně ve sklenících a většinou se k nám dováží již ve zpracované podobě. Jednou z nich je i sladidlo stévie.

Vykazuje velmi málo kalorií a nemá podstatný vliv na výkyvy inzulínu v krvi, a přesto je mnohonásobně sladší, než klasický řepný cukr. Proto se využívá ve velmi malém množství, mohou ji konzumovat i lidé s nadváhou, kteří potřebují zredukovat svou hmotnost, a samozřejmě diabetici.

Lidé s ní sladí již několik desítek let, byla uznána Světovou zdravotnickou organizací jako alternativní sladidlo i v Japonsku a ve Spojených státech, obecně se ovšem doporučuje alternativní sladidla přírodního původu mezi sebou střídat kvůli pestrosti a vyváženosti stravy, tedy např. zmiňovaný Xylitol a Stévii doplnit ovocnými sirupy a šťávami, ovocnými koktejly (smoothies), řepnou či třtinovou melasou případně džemy a sušeným ovocem nebo strouhaným kokosem.